bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Gretzky, Dionne, Pálffy? Ne, Králem asistencí je krotitel Lavin ze Slovinska

4. prosince 2023, 14:15

Tomáš Zatloukal

Anže Kopitar je srdcem a duší Los Angeles Kings. Nikdy nehrál jinde, na kontě už má 1313 mačů za hollywoodský mančaft. Nejvíc ze všech plejerů, co kdy dres s korunou oblékli. Klubu zásadně pomohl k historicky prvnímu a poté i druhému Stanley Cupu, zkrátka platí za legendu. A nově také za lídra v počtu asistencí (758). Poté, co roce 2021 přeskočil Waynea Gretzkyho, mu zbývalo předehnat jen dalšího kanadského velikána. Marcela Dionnea. Stalo se tak právě teď.

V barvách LA se v minulosti proháněli znamenití tvůrci hry.

Stačí si vybavit kromě Gretzkyho s Dionnem třeba geniální Slováky Pavola Demitru se Žigmundem Pálffym nebo třeba dalšího člena nejvěhlasnější lajny v dějinách Kings Davea Taylora.

V historické tabulce nahrávačů najdete Taylora, který válel v Triple Crown Line s Dionnem a Charliem Simmerem, na čtvrtém fleku.

Na prvním? Už jen a pouze Kopitara, Dionne byl definitivně sesazen, když současný lídr Kings rozjel proti coloradským Avalanche akci, která vyvrcholila gólem Quintona Byfielda.

Je jedině příhodné, že se Kopitar stal klubovým rekordmanem právě v duelu s Avs. Rodák z Jesenice, který se jako teenager odešel vyhrát do švédského Södertälje (stejně to později udělal David Pastrňák), se dlouhodobě ukazuje jako zručný krotitel Lavin.

Nikdo z aktivních hráčů si neodnesl ze soubojů s Coloradem tolik bodů jako on, v 63 zápasech jich nastřádal 61 (18 + 43).

"Když se podívám na ta jména, která jsem postupně přeskočil, přijde mi to neuvěřitelné. Už jen být v takové společnosti.... dochází mi slova, kterými bych to dokázal popsat. LA je mým domovem," pověděl Kopitar o svém rekordu v asistencích.

Myslel na Dionnea, Gretzkyho, Taylora nebo třeba pátého Luca Robitaillea. Co hráč, to ikona. A člen hokejové Síně slávy.

"A Anže tam jednou bude také," míní Byfield.

"Je to skvělý lídr," ocenil vůdčí kvality šestatřicetiletého mazáka, který je vyhlášený nejen solidní produktivitou, ale také defenzivní činností. Ve sbírce má dvě trofeje Franka J. Selkeho. 

Tentokrát si zaslouží respekt za kreativitu, dlouhověkost a klubovou věrnost. Mimochodem, od jeho první asistence v NHL letos v říjnu uplynulo už 17 let.

Ve svém druhém startu v zámořské profilize zapsal hned 3, tu úplně premiérovou u trefy slovenského zadáka L'ubomíra Višňovského. Dalšího borce s mimořádným přehledem. Bylo to proti St. Louis Blues.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.