bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Budoucí jednička draftu? Zatím jsem v klidu, říká Auston Matthews a servíruje v Curychu mexické jídlo

7. ledna 2016, 15:45

Jakub Slunečko

Předpovědi ho jednoznačně řadí na první místo dalšího draftu NHL, Auston Matthews si z toho ale hlavu nedělá. Osmnáctiletý útočník žije spokojeně mezi Alpami ve švýcarském Curychu, kde hraje prvním rokem za ZSC Lions. „Nutí mě to hledat každý zápas novou výzvu,“ řekl americký útočník pro NHL.cz o své neobvyklé hokejové cestě. „Navíc, ve Švýcarsku je krásně,“ doplnil Matthews, když jsme ho zastavili během juniorského MS v Helsinkách. Tam jako lídr USA pomohl týmu k bronzovým medailím.

Pro české fanoušky bude jméno Austona Matthewse zapamatovatelné ještě z jednoho důvodu. Právě osmnáctiletý supertalent zámořského hokeje totiž hattrickem popravil českou reprezentaci ve čtvrtfinále (7:0) nedávno skončeného MS juniorů. „Udělal na mě opravdu dojem,“ řekl o Matthewsovi během šampionátu trenér americké dvacítky Ron Wilson. „Už od přípravných kempů v létě je Auston náš nejlepší hráč. Já jenom doufám, že ho svým trénováním nijak neomezím ve hře,“ pronesl dále nezvykle vstřícná slova.

Matthews skutečně na juniorském šampionátu v Helsinkách nezklamal - v sedmi zápasech zaznamenal jedenáct bodů a spolu s Matthewem Tkachukem (další NHL prospekt pro rok 2016) a Colinem Whitem v jedné lajně se nejvíce zasloužili o zisk bronzových medailí. „Je to alespoň taková malá útěcha po prohraném semifinále s Ruskem,“ řekl Matthews po jednoznačném bronzovém zápase proti Švédům (8:3).

Do Helsinek přijel osmnáctiletý centr už jako hráč ZSC Lions působící ve švýcarské lize NLA. I proto nebylo o Matthewsovi poslední rok v zámoří tolik slyšet, jako tomu bylo například před rokem u dalšího favoria draftu NHL - Connora McDavida. Jeho možný nástupce zvolil zcela neobvyklou cestu a místo juniorské soutěže za mořem se rozhodl sezonu před draftem strávit v Evropě. Matthewes teď patří mezi nejlepší hráče celé NLA a sám si angažmá moc pochvaluje: „Je to liga na vysoké úrovni, dospělí hráči mají svojí kvalitu. Pro můj hokejový rozvoj to byla ta nejlepší možnost,“ řekl pro NHL.cz v Helsinkách s bronzovou medailí na krku.

Pro mnohé možná nepochopitelný krok nedělala osmnáctiletá hokejová naděje naslepo. Tým ZSC Lions totiž jako hlavní trenér vede Marc Crawford, bývalý hráč Vancouveru a vítěz Stanley Cupu na lavičce Colorada v roce 1996. Právě díky Crawfordovi svolil v létě otec tehdy ještě sedmnáctiletého Austona Matthewse, aby se talentovaný syn přesunul do Evropy. Symbolicky mu tak už definitivně odpustil, že se na jeho radu nedal raději na baseball, který malý Auston kromě hokeje také hrál. „Nebavily mě u baseballu ty nudné pasáže,“ vysvětlil Matthews, proč u něj nakonec vyhrál akčnější hokej.

A už příští léto dost napoví, jestli talentovaný Američan zvolil dobře. V předpovědích odborníků je pro draft NHL zatím jasnou jedničkou - skauti sledují i Matthewsovo výborné vystoupení ve švýcarské lize. „Na draft zatím ani moc nemyslím,“ řekl po zisku bronzu na MS juniorů. „Stejně to přemýšlením nijak neovlivním. Musím pořád hrát dobře a dál na sobě pracovat,“ doplnil sebevědomě Matthews pro NHL.cz. Přitom nechybělo málo a talentovaný centr mohl v NHL hrát už tuto sezónu. Aby ale mohl být draftovaný minulé léto, musel by se narodit o dva dny dříve.

Zámořští novináři spekulovali, že v tom případě by se Matthews určitě vměstnal mezi nejlepší dvojici McDavid – Eichel. Jenže mladému Američanovi k tomu zkrátka chybělo 48 hodin života. A tak se rozhodl další rok čekání vyplnit zatím velice úspěšným angažmá ve švýcarské NLA (ve 22 zápasech nasbíral 25 kanadských bodů). V Curychu se dobře zabydlel také mezi spoluhráči, které v září pozval na oslavu svých osmnáctých narozenin. Austonova matka, která je původem z Mexika, při tom navařila celému týmu mexické jídlo.

Matthews má ve Švýcarsku i svoji starší sestru, která se během studií o osmnáctiletého bratra stará. I díky pomoci rodiny se talentovanému Američanovi jeho neobvyklá evropská štace zatím daří. A to bez velké pozornosti zámořských médií. Už v červnu ale bude jasné, jestli se naplní předpovědi a Auston Matthews bude dalším lídrem draftu NHL. Do té doby osmnáctiletý centr potvrzuje, že zámořská hvězda může hokejově úspěšně růst i v Evropě.

Auston Matthews poskytl rozhovor pro NHL.cz a přidal k němu i pozdrav českým fanouškům

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.