bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Happyend z brankoviště: Němec Zepp se na stará kolena prosadil do NHL a porazil Pavelce

22. prosince 2014, 10:15

Tomáš Zatloukal

Když se letos v létě vydával za oceán, hlásil: "Vhledem k mému věku je to poslední šance." Německý gólman Rob Zepp dobře věděl, že ve 33 letech má nejvyšší čas na vytoužený debut v NHL, který mu odmítaly dát Atlanta Thrashers i Carolina Hurricanes (oba kluby jej kdysi draftovaly). Inspirován příběhy Tima Thomase či Viktora Fastha, tedy dvou brankařů, jimž se podařilo prorazit po třicítce, makal jako nikdy. A zcela po zásluze přišla odměna, těsně před Vánocemi obdržel povolávací rozkaz od Philadelphie Flyers, následovala vítězná premiéra.

„Celou dobu jsem v Evropě trénoval na to, abych mohl jednou za mořem uspět,“ říkal odhodlaně po povedeném přípravném kempu. S úspěšností 93,8 % byl nejsilnějším z brankářského trojlístku Letců, exceloval. Philadelphia jej sice poté nedobrovolně poslala na farmu (kvůli jednocestným kontraktům Stevea Masona a hlavně Raye Emeryho prakticky neměla jinou možnost), nicméně mu slíbila: "Jakmile se naskytne příležitost, budeš první, na koho ukážeme." Zepp svou situaci pochopil a v AHL nepřestal dřít. V 17 zápasech kryl 91,8 % střel a stále hlasitěji si říkal o místo mezi třemi tyčemi Flyers.

Philly ontarijského rodáka postavila včera proti Winnipegu a rozhodně nemusí litovat. Sympatický Němec pro ni vychytal výhru 4:3 v prodloužení, zastavil 25 střel, včetně tutovky Marka Scheifelea. "Nikdo si svou šanci nezasloužil více než on, hrozně na sobě pracoval, jeho morálka je neskutečná," složil mu poklonu spokojený kapitán Claude Giroux. Sám Zepp působil před zámořskými novináři zprvu šťastně, leč trochu nervózně. Stejně jako v samotném zápase. "Prvních deset minut jsem to nebyl já," přiznal. Právě v té době dostal dva slepené góly od Matta Halischuka a Dustina Byfugliena.

Na nějaké rozkoukávání nebyl čas, Tryskáči mu chtěli první start řádně okořenit. V úvodním dějství na něj vyslali 17 ran a snažili se vybudovat co nejvyšší náskok. Zepp obstál a nakonec slavil díky dvougólovému představení Jakuba Voráčka sladký triumf. Přepisoval tak historické tabulky, v NHL vyhrál starší gólman naposledy v roce 1926, tehdy se radoval 41letý Hugh Lehman. "Páni, to je fakt úžasné," potěšil Zeppa zápis do dějin prestižní soutěže, jejíž brány mu podobně jako Timu Thomasovi dlouho zůstávaly uzamčené. "Hráči jako Tim mi vyšlapali cestu. Hledal jsem v takových příbězích inspiraci," vyprávěl.

"Samozřejmě, že jsem měl občas pochyby, ale vždy jsem věřil ve své kvality a nakonec se na mě usmálo štěstí a Flyers mě povolali nahoru," pokračoval v rozhovoru pro NHL.com. Zeppova cesta se té Thomasově dost podobá, pojí je mimo jiné i úspěšné mise ve finské Liize a také účasti na mistrovstvích světa.  Dlouholetá opora berlínského Eisbärenu nyní bude sama vzorem pro další brankáře na celém světě. Ve Philadelphii si Zepp splnil sen, na jehož přetavení v realitu pracoval v Evropě předlouhých 13 let. "Vždy jsem se plánoval vrátit do zámoří a uspět," potvrdil. Asi nikdy ale netušil, že bude čekat tak dlouho.

Pot, slzy a trpělivost se nakonec vyplatily.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.