bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nejlepší domácí týmy proti sobě. Jets budou proti Wild favority

11. dubna 2018, 8:00

Lukáš Podleśny

Fantastickou základní část letos zažili ve Winnipegu. Lepším týmem byl po 82 kolech pouze Nashville, což Stíhačkám zajistilo druhou příčku Západní konference. V prvním kole play-off však čeká těžký oříšek v podobě Minnesoty. Ta se totiž po slabém začátku na západě vytáhla až na čtvrtou pozici.

V prvním kole play-off se po třech letech představí Winnipeg a hned jej musíme řadit mezi velké favority. Po výborné základní části tomu nemůže být jinak. Jenže v neprospěch Jets hrají právě zkušenosti z vyřazovacích bojů. Těch má Minnesota přeci jenom více, neboť je v posledních letech pravidelným účastníkem play-off. Právě z toho budou chtít Wild těžit.

Můj dům, můj hrad!

Podle papírových předpokladů by se mělo jednat o dlouhou sérii. Winnipeg totiž na domácím ledě prohrál jen devět ze 41 zápasů základní části, Minnesota je na tom jen o pět utkání hůře. Týmy se tak seřadily na čele tabulky domácích zápasů. Jestli tedy nenastane žádná výrazná změna, výhoda domácího prostředí pro Jets může být zásadní.

Na svém ledě má Winnipeg silnou především ofenzívu, která si doma udržela průměr 3,88 vstřelené branky na zápas. Naopak Minnesota doma těží především z neprůstřelnosti. Dubnyk se Stalockem totiž v Xcel Energy Center trápí jeden tým za druhým. Výsledkem bylo pouhých 90 inkasovaných branek, což stačí na nejnižší počet inkasovaných gólů na domácím ledě.

Navíc také ve vzájemných zápasech letošní sezóny bylo velkou výhodou domácí prostředí. Ano, v listopadu sice Jets vyhráli těsnou bitvu na ledě Minnesoty, ale ve třech dalších zápasech zvítězili domácí. Winnipeg vyhrál 4:3 a 7:2, Minnesota pro změnu 4:1. Právě toto utkání bylo dosud posledním vzájemným, nicméně odehrálo se před třemi měsíci!

Mládí vs. zkušenosti

Co se týče kanadského bodování týmů, v obou případech zvítězil zkušený třicátník. Ve Winnipegu kraloval Blake Wheeler, jenž si s Girouxem podělil pozici nejlepšího nahrávače. U Minnesoty pak kanadské bodování ovládl Erik Staal, který nastřílel 42 branek a stal se tak i nejlepším střelcem týmu. Jets však mají od střílení branek mladší hokejisty. 

O titul nejlepšího kanonýra NHL totiž dlouho bojoval teprve devatenáctiletý Patrik Laine, druhým nejlepším střelcem týmu byl jednadvacetiletý Kyle Connor a třetí pozici u Jets zaujal dánský šikula Nikolaj Ehlers. Tomu je pro změnu 22 let! Mezi Wild bychom tak mladé střelce branek hledali marně. Srovnatelný je jen šestadvacetiletý Granlund a o rok mladší Niederreiter. Ani jeden z nich však nenastřílel tolik branek jako kdokoliv z výše zmíněné trojice.  

Přesilovky klíčem k úspěchu?

Velmi zajímavé obrátky může nabrat série, jestliže se bude hodně vylučovat. Winnipeg je totiž pátým nejlepším týmem na přesilovky, kdy v základní části využil přes 23 % z nabídnutých početních výhod. Naopak Minnesota je v tomto ohledu s 20 % až osmnáctá. Stíhačky jsou navíc lepší také v bránění oslabení, nicméně rozdíl půl procenta je při srovnání týmů zanedbatelný. Wild by se však každopádně neměli dopouštět zbytečných faulů a nabízet Lainemu a spol. přesilové hry. V nich je kombinace mladých střelců se zkušeným okem Wheelera smrtelná!

Každopádně v Minnesotě o síle přesilovek Jets určitě vědí. Přeci jenom téměř třetinu gólů od Winnipegu dostali Wild při vlastním oslabení a to by mělo být dostatečným varováním. Dres Stíhaček navíc obléká autor nejvíce přesilovkových branek základní části, Patrik Laine. V tomto ohledu se finskému mladíkovi nevyrovnal ani velezkušený Alexandr Ovečkin.

Pro Jets je play-off velkou neznámou

Vraťme se ještě k tomu, co jsme načali na začátku. Tím jsou zkušenosti s vyřazovacími boji. Od svého návratu na mapu NHL v sezóně 2011/2012 se Winnipeg v play-off objevil pouze jednou. Stalo se tak před třemi lety, kdy Jets zaujali sedmou příčku Západní konference, ale následně s Anaheimem neuhráli ani jeden zápas. Zkušenější hráči jako Wheeler, Scheifele či Byfuglien si to moc dobře pamatují a letos to určitě budou chtít napravit. Jenže právě zkušenosti s play-off mohou Winnipegu v čele s mladými střelci chybět. Těžko říct, jakou formou bude oplývat trio Laine – Connor – Ehlers ve vypjatých soubojích na ostří nože.

Naopak pro Minnesotu je to letos šesté play-off v řadě a navíc je značná část týmu téměř totožná jako v předchozích pokusech o úspěch ve vyřazovací části. Zdálo by se, že již loni mohla být ta sezóna, která by Wild mohla přinést úspěch. Jenže ani z druhého místa Západní konference se Minnesota nedostala přes první kolo. Boudreauovi svěřenci tak mají hodně důvodů k nápravě předchozích nezdarů. Bude průlomovým play-off právě to letošní?

Tip redakce: 4:2 na zápasy, postoupí Winnipeg Jets

Názor autora: Myslím, že v této sérii bude opravdu klíčový faktor domácího ledu. Winnipeg má za sebou skvělou základní část a konečně dokázal fantasticky skloubit zkušené hráče s dravým mládím. Minnesota letos rozhodně není tak vyrovnaná jako Winnipeg a momentálně jí navíc chybí klíčový obránce Ryan Suter. Věřím v postup Winnipegu!

Vzájemné zápasy

Minnesota Wild - Winnipeg Jets 4:1
Winnipeg Jets - Minnesota Wild 7:2
Minnesota Wild - Winnipeg Jets 1:2
Winnipeg Jets - Minnesota Wild 4:3

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.