bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

NHL v číslech: Johnny Gaudreau je největším jménem na trhu s volnými hráči

13. července 2022, 1:00

Ondřej Hudec

NHL se právě chystá skočit do nové sezony, ročníku 2022/2023. Ta tradičně začne rozebráním si volných hráčů, kteří si hledají nové angažmá, a týmy se snaží najít možné posily. Většina smluv rozdaných první den trhu volných hráčů příliš štěstí nepřinese. Najdou se ale i výjimky. Jednou z nich by měl být Johnny Gaudreau.

Johnny Gaudreau má za sebou vynikající sezonu, kdy byl hlavním ofenzivním tahounem Flames, kteří vyhráli Pacifickou divizi se ziskem 111 bodů. Americký forvard byl pak v základní části druhým nejproduktivnějším hráčem, když si připsal 115 bodů, z toho 40 gólů. Předčil ho tak pouze suverén posledních let Connor McDavid.

Společně s Matthew Tkachukem a Eliasem Lindholmem vytvořil Johnny Gaudreau jednu z nejlepších, ne-li vůbec tu nejlepší formaci v letošní sezoně. Při hře 5 na 5 si Gaudreau připsal hned 72 ze svých 115 bodů, a byl tak při základním počtu hráčů nejproduktivnějším hráčem. A to i když přihlédneme na čas, který strávil na ledě. V přepočtu na 60 minut si totiž připsal 3,59 bodů a vévodil všem hráčům.

Nejen body ovšem podtrhují jeho dominantní výkony při hře 5 na 5. S ním na ledě totiž Flames měli poměr střeleckých pokusů 58,3 %, což Gaudreaua řadí těsně za nejlepší dvacítku útočníků. V rámci očekávaných gólů ovšem jeho výsledky, kdy měl poměr 60,9 %, patřily do nejlepší desítky.

Vynikající byly především ofenzivní výkony Gaudreaua, kdy byl na ledě v přepočtu na 60 minut u 4,82 vstřelených gólů, což byl druhý nejlepší výsledek mezi útočníky. A to na základě vytvořených šancí na 3,4 očekávaných gólů za stejný čas, když se v tomto směru Gaudreau nacházel těsně za nejlepší desítkou.

Pokud se pak podíváme na absolutní čísla, žádný z hráčů nebyl v letošní sezoně při hře 5 na 5 u více vstřelených gólů než právě ofenzivní lídr Calgary. Při účasti Gaudreaua totiž Flames vstřelili hned 96 gólů! První útok Calgary pak měl i jeden z nejlepších gólových poměrů, Johnny Gaudreau konkrétně 71,6 %, když pouze Matthew Tkachuk byl ze všech útočníků lepší.

Dle většiny statistických modelů měl Johnny Gaudreau vůbec nejlepší ofenzivní sezonu ze všech. Kromě již zmíněných bodů, vytvořených šancí a vstřelených gólů, byl Gaudreau také jedním z hráčů, který nejčastěji vytvářel střelecké příležitosti, a to buď sobě, nebo přihrávkami spoluhráčům (shot contributions).

Gaudreau nejčastěji ze všech útočníků vytvářel právě svým spoluhráčům střelecké příležitosti, navíc s vysokou kvalitou (passing). Téměř nejlépe na tom byl v počtu takzvaných vysoce nebezpečných přihrávek, mezi které se řadí přihrávky přes osu ledu a přihrávky zpoza brankové čáry (high danger passes).

Kromě toho je Gaudreau také aktivním hráčem v transportu puku z obranné do útočné třetiny a velice nebezpečným útočníkem při takzvaném rychlém přechodu, kdy z těchto situací padá velké množství gólů. „Johnny Hockey“ je zkrátka jedním z nejlepších ofenzivních hráčů v NHL s vysoce pozitivním vlivem na výkony svého týmu.

Co tedy lze na trhu volných hráčů očekávat? Podle zpráv od zámořských novinářů odmítl Gaudreau nabídku od Calgary na osm let s průměrným platem 9,5 milionu dolarů. Spekulovalo se i tom, že Calgary šlo přes hranici deseti milionů ročně.

Je jisté, že tým, který Gaudreaua uloví bude muset minimálně dvojcifernou roční gáži nabídnout. Nejpravděpodobnější predikce jeho kontraktu dle analytického webu Evolving-Hockey je necelých 11 milionů na sedm let.

Posledním typologicky podobným hráčem, který podepsal smlouvu na trhu volných hráčů je pak Artěmij Panarin. Ten se upsal New York Rangers na sedm let s průměrnou hodnotou 11,6 milionů dolarů.

A Johnny Gaudreau je možná ještě o něco lepším a hodnotnějším hokejistou než ruský forvard. Smlouvě přesahující svým ročním zatížením stropu 11 milionů bychom se tak neměli vůbec divit.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.