bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Je Sláva Vojnov zločinec nebo oběť?

22. října 2014, 23:08

Petr Adler

Tak jak je to doopravdy se Slávou Vojnovem? Policisté z Redondo Beach tvrdí, že je vinen zločinem domácího násilí, NHL jim věří, a jeho právník tvrdí, že to je jeden veliký podfuk. Nebo omyl.

Policajti zatkli ruského obránce Los Angeles Kings v nemocnici Little Company of Mary v Torrance za přítomnosti nejmenované osoby ženského pohlaví, kterou na pohotovosti ošetřovali pro zranění, jež ošetřující personál i policisté označili za typické následky domácího násilí. NHL a Kings vzápětí postavili Vojnova mimo hru do doby, než se věc vyšetří.

Jenže mezitím se ozval právní zástupce Slávy Vojnova s tím, že jak policie, tak liga to trochu přehnaly.

Craig Renetzky řekl, že doufá, že jak liga, tak policie (a státní žalobce) se podívají na nové informace, které mezitím získal a pochopí, že šlo o nedorozumění. Vojnovovo děvče totiž neumí anglicky, řekl právník, takže nedovedlo ani lékařům na pohotovosti v Torrance, ale ani přispěchavším policajtům pořádně a souvisle vysvětlit, že si ublížilo pouze pádem se schodů, a že s tím neměl Vojnov nic společného kromě toho, že se to stalo v jeho domě.

Renetzky řekl, že s obětí hovořil více než hodinu, a musel mít po ruce zkušeného profesionálního tlumočníka.

Dodal, že až policie začne vyšetřovat doopravdy, zjistí po rozhovoru s obětí, že “co se stalo nemělo nic společného s panem Vojnovem. Nebudu obtěžovat se všemi podrobnostmi, ale pan Vojnov tu ženu nikdy neudeřil. Jde skutečně o jasně nešťastnou náhodu, a předložíme jim (míněno policii) další důkazy, které, doufáme, předají státnímu zástupci. Jestli tak učiní, bude po případu.”

Co se týče suspendování jeho zákazníka, řekl Renetzky, že se domnívá, že to liga opravdu přehnala. “V této zemí posledních 200 let žijeme v přesvědčení, že každý je nevinen, dokud není prokázán opak. A NHL to vzala a usoudila, že tady je nařčení, dokonce nařčení, které nepředložila oběť, ta žena. Rozhodli se na základě zpráv, pročež pana Vojnova suspendovali. Nerad to říkám, ale tohle je naprosto anti-americké.”

V tuto chvíli také nikdo neví, kdy (nebo zda) bude Vojnovovi předloženo úřední obvinění. Policejní zpráva pouze sděluje, že Vojnova pustili z cely policejního zadržení ráno druhého dne po údajném incidentu na kauci 50 tisíc dolarů, a že jeho případ byl zařazen na pořad jednání soudu v Torrance na pondělí 1. prosince tohoto roku.

Redondo Beach a Torrance jsou městečka v těsném okolí Los Angeles, bezmála předměstské čtvrti.

Příštích pár dnů rozhodne?

Nikdo také neví, co se stane mezi dneškem a zahájením soudního přelíčení. Už proto ne, že podle kalifornských zákonů může oběť odmítnout spolupráci s úřady, včetně policejního vyšetřování a soudního přelíčení. Jistě, státní zástupce může oběť předvolat pod pohrůžkou trestu (subpoena), může naléhat, může vyhrožovat vězením pro pohrdání soudem, a může to být všechno na nic, protože oběť může odmítnout výpověď proto, že nechce obvinit sebe samu z nějakého podílu viny na vyšetřovaném a souzeném případu. Říká se tomu self-incrimination, a jako zdůvodnění odmítnutí je to zbraň velice silná.

Soudě podle toho, že policejní zpráva z Redondo Beach zmiňuje výslovně, že “oběť zločinu si přeje zůstat neznámá,” může tato stránka věci směřovat právě tímto směrem.

Mužstvo se zařadilo

Kings mezitím oznámili celému širému světu, že se plně ztotožňují s rozhodnutím ligy, které postavilo Vojnova mimo hru tak, že nesmí ani přijít na stadión, trénovat se svými spoluhráči, natož pak hrát. Neoznámili sice, jak citlivě zaplácnout díru, která vznikla nepřítomností jednoho z jejich nejlepších obránců, ani zda mají na to, aby si sehnali nějakou náhradu, aniž by porušili mzdový strop. Ty čtyři milióny dolarů Vojnovovy gáže musí hráči vyplácet bez ohledu na jeho suspendování. Pokud jde o hráčskou situaci, mohou se kochat nadějí, že se jim brzo vrátí zraněný Jake Muzzin, ale to je také asi tak všechno.

Ovšem, zatímco generální manažer Dean Lombardi se bije v prsa a volá, že násilí je vskutku nepřípustné (nemínil tím na ledě při hokeji), kouč Darryl Sutter byl trochu opatrnější: distance uvalená na Vojnova je v pořádku, jsme jedna veliká rodina, věcí, které nás ruší v soustředění zažíváme pravidelně spousty, a umíme se s nimi vypořádat. Hráči byli ještě opatrnější: nevíme, co se stalo, nemáme co dodat.

Sutter sice navštívil Vojnovův dům, ale nikdo neví, zda s ním mluvil. Vojnov mezitím vypnul telefon a neodpovídá na vzkazy.

“Někteří z nás jsme zkusili se s ním spojit,” řekl střední útočník Jarret Stoll, “ale jediné co vím je, že všichni doufáme, že to dopadne dobře pro obě strany.”

Lombardi pokračuje ve svém volání, že je povinností mužstva dohlížet nejen na to, zda hráči trénují a jak, zda se stravují zdravě a dodržují všeobecně zdravou zivotaspravu, ale také, zda se chovají slušné ve svých vlastních domácnostech.

Ještě, že neřekl, že je povinností mužstva naučit hráče, že si mají mýt ruce po použití zachoda.

Řetězová reakce

Tuhle reakci způsobil případ hráče amerického fotbalu (NFL) Raye Riceho, jehož zachytily kamery ve výtahu v kasinu v Atlantic City, jak mlátí svou tehdejší nevěstu. Okolnost, že se to děvče z Riceovy nevěsty krátce poté stalo Riceovou manželkou nevadí, zdá se, vůbec nikomu.

Je ovšem pravda, že tam, kde dříve veřejnost pokrčila rameny, nanejvýš podotkla něco, že rodinné věci ať si rodiny vyřídí mezi sebou, dnes se bouří. Cynici říkají, že se bouří jenom nejrůznější aktivistické skupiny, kterých je po Severní Americe naseto mnohem víc než hub po dešti, a že sdělovací prostředky rády zveřejňují názory takových skupin, a čím jsou skandálnější, tím jsou lepší. Nikdo - ani cynici - nemůže popřít, že takovéhle zprávy nejsou zrovna nejlepší reklamou. Nemluvě už ani o tom, že když podobné zprávy vidí sponsoři, říkají si, že s tímhle nechtějí mít nic společného a dávají od soutěží, které ve věci nic nedělají, ruce pryč. A s rukama i peníze.

Druhá strana mince: co tohle všechno udělá se vztahem Vojnova ke Kings?

Klub si ho vybral ve druhém kole draftu roku 2008. Rodák z Čeljabinsku se Kings zavázal do té míry, že ačkoliv neuměl moc dobře anglicky, souhlasil, že začne svoji severoamerickou kariéru na farmě mužstva, ačkoliv měl z Ruska mnohem zajímavější nabídky. Neodešel ani, když mu onemocněl otec a ruské kluby obnovily déšť nabídek.

Vojnov je dnes jedním z obránců základního kádru Kings.

Paragrafy

Policie zatkla Vojnova na základě paragrafu 273.5 kalifornského trestního zákoníku. Tento paragraf hovoří o osobách, které “způsobí záměrně tělesné zranění, které vyvolá traumatický stav obětí.”

Zmíněný paragraf rozeznává domácí násilí jako přestupek (misdemeanour) nebo těžký zločin (felony). Rozhoduje se podle závažnosti zranění a podle toho, co říká trestní rejstřík obviněného (a obžalovaného).

Kdyby soud rozhodl, že se Vojnov dopustil těžkého zločinu, čekalo by ho uvěznění ve státním žaláři na dobu až čtyř let; kdyby zranění byla závažná, čekalo by ho dalších pět let. Kdyby vyvázl s přestupkem, čekal by ho nejvýše jeden rok v okresní věznici.

Jsme ale ve Spojených státech: v případě, že by šlo o těžký zločin, čekalo by Vojnova navíc ještě vypovězení ze země spojené se zákazem návratu po dobu, stanovenou právoplatným rozsudkem.

Kde je presumpce neviny?

Na první pohled se zdá, že se NHL přenáhlila. Na druhý pohled také. Jenže: článek 18-A.5 nové kolektivní smlouvy se výslovně zmiňuje o opatřeních, k nímž může liga sáhnout, když nějaký její zaměstnanec způsobí potíže mimo led (a mimo stadión, prostě, v soukromí).

Zde je doslovný překlad: Liga může suspendovat hráče až do formálního prošetření ligou a vyřízení věci tam, kde by nesuspendovani hráče mohlo způsobit podstatné nebezpečí hmotné škody zákonným zájmům a/nebo pověsti ligy.

Názor, že hráčské odbory (NHLPA) souhlasily, že liga může suspendovat hráče podezíraného z domácího násilí, takže se nemůže proti tomu rozhodnutí odvolat, je mylný. V onom odstavci se totiž nemluví o domácím násilí. Jenže jazyk tohoto odstavce je dostatečně vágní, aby v něm uvízl i případ Slávy Vojnova.

Odbory pouze souhlasily, že si liga smí chránit svoji pověst. Co je vlastně ta pověst, jak se má chránit, a podobné otázky kolektivní smlouva neřeší.

Z toho ovšem (čistě teoreticky) plyne, že si NHLPA může začít stěžovat a požadovat, aby se Vojnov mohl ihned vrátit do hry, a byl případně suspendován až tehdy, bude-li shledán vinným právoplatným rozsudkem nezávislého soudu.

Jak se říká v anglické právní angličtině., v takovém případě by měla NHLPA “silný případ” (a strong case).

Takže NHLPA bude mít pravdu, když řekne ve své stížnosti, že liga porušila zásadu presumpce neviny a trestá hráče na základě nařčení. NHLPA bude také mít naprostou pravdu, když řekne, že zásada presumpce neviny je základním kamenem každého slušného právního státu a že tuto zásadu je třeba respektovat ať se to líbí nebo nelíbí komukoliv.

Kromě toho může NHLPA žádat od ligy důkazy, že je tímto skandálem jakkoliv hmotné poškozena.

Nemluvě už ani o tom, že NHLPA má obavy, že kdyby tohle mělo lize projít jen tak, vznikne nepřijatelný precedent. A nejen to: když se hráč rozejde s děvčetem nebo manželkou, může svedená a opuštěná zavolat na policii, že jí zmlátil jako psa, policie svolá tiskovku, a liga hráče ztrestá jako kdyby to byla pravda.

To už tu bylo

Loni v listopadu Jevgenie Vavrinjuková obvinila brankáře Colorado Avalanche Semjona Varlamova, že jí zmlátil.

Byly toho tenkrát plně noviny a televize a rozhlasy. Semjon Varlamov si poseděl jednu noc v policejní celé. Liga ho nesuspendovala. Dobře udělala.

Slečna Vavrinjuková totiž nejdříve říkala, že ji vůbec nezajímají Varlamovovy milióny, že po něm nechce ani halíř, že si jenom přeje, aby ho úřady řádně ztrestaly.

O pouhý týden později ale slečna Vavrinjuková řekla, že po svém bývalém milenci chce sedmicifernou částku. Úřad státního zástupce krátce poté oznámil, že případ uzavírá, neboť nemá dost důkazů, aby Varlamova mohl usvědčit. Tohle bylo elegantní potvrzení, že slečna Vavrinjuková vznesla nařčení, která nešlo prokázat, protože byla neprokazatelná. Nejspíše proto, že se události sběhly jinak než tvrdila ona.

O tom, co si tou dobou prožil Varlamov, se moc nemluví.

Bill Daly, zástupce komisaře NHL, ale zcela úředně tvrdí, že mezi případem Semjona Varlamova a případem Slávy Vojnova je rozdíl. Otázka jaký rozdíl, a v čem spočívá zatím zůstala nezodpovězena.

Daly ovšem připustil, že reakce NHL v případě Vojnova se lišila od reakce v případu Varlamova nejen kvůli tomu, že se liší ty dva případy. Připustil doslova, že se během doby mezi těmi dvěma případy změnily i okolnosti světa kolem.

Jistě, NHL může ukázat prstíčkem na NFL: několik fotbalových sponsorů se dalo slyšet, že uvažují o odchodu, neboť NFL v případě Raye Riceho reagovala příliš pomalu a velice nedostatečně.

Čili: obě strany budou mít svým způsobem pravdu. Každá jinak, ale přesto: bude záležet, čí názor přijde veřejnosti za přesvědčivější.

Ale co Vojnov?

Liga je tady na tenkém ledě. Pakliže státní zástupce připustí, že právník Renetzky měl pravdu a případ zruší (a uvolní tak rozvrh hodin soudu v Torrance v pondělí 1. prosince), může se Vojnov otočit a NHL žalovat. Stejně tak ji může žalovat, kdyby případ přece jen dospěl před soudce a ten by řekl, že nesoudí případy typu “jedna paní povídala” (he-says-she-says, v severoamerické řeči, právnicky pak hearsay).

Zákrok NHL, která jej postavila mimo hru, aniž byl vinen, může tvrdit Vojnov ve své žalobě, mu poškodila pověst a možnost dalších výdělků.

Zda by to udělal, a zda by mu to pomohlo, je jedna věc. Že by to ale řádně poškodilo pověst ligy, to už je jiná věc.

Dnes tedy víme jediné: že nevíme tolik, abychom věděli, co si o tom máme myslet.

Příloha: Tisková zpráva policie Redondo Beach k případu

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.