bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: O’Reillyho řízení v opilství může mít drsné následky

14. července 2015, 5:47

Petr Adler

Je to divná a smutná shoda náhod: nejnovější střední útočník Buffalo Sabres Ryan O’Reilly (na snímku) naboural do budovy restaurantu Tima Hortona v ulici Richmond Street v ontarijském městečku Lucan, a podle policejních zpráv byl v té době opilý jak zákon káže.

Divná a smutná shoda náhod spočívá v tom, že bývalý obránce Buffalo Sabres Tim Horton zahynul v zimě roku 1974 v automobilové bouračce, a podle soudních závěrů seděl za volantem, ačkoliv byl opilý jak zákon káže.

Horton založil v roce 1964 koblihárnu, která nese jeho jméno a má dnes přes čtyři a půl tisíce poboček. A do jedné z těch poboček se naboural Ryan O’Reilly.

Ontarijská provinční policie v pondělí oznámila, že O’Reillyho obvinila poté, kdy jeho náklaďák naboural do lucanské Hortonovy koblihárny. Stalo se to minulý čtvrtek v časných ranních hodinách (údajně kolem čtvrté).

O’Reillymu patrně moc nepomůže, že nezůstal na místě nehody. Naopak, zůstal nadále za volantem svého zvláště upraveného Chevroletu z roku 1951, a okamžitě po bouračce odjel. O pár ulic dále prý vozidlo zastavil, vystoupil společně s nejmenovaným spolujezdcem, a snažil se spasit se útěkem.

Policejní zpráva je velice přesná: po bouračce řídil podezřelý vozidlo, s nímž boural, jižním směrem po Saintsbury Line, poté, kdy vozidlo spolu s nejmenovaným spolujezdcem mužského pohlaví opustil, našla policie vůz v Harold Court, a oba pány našla na Main Street.

Policie zjistila, že řidič pil alkohol. Zatkla ho, převezla na stanici, kde se podrobil dechové zkoušce, a pak ho propustila poté, kdy slíbil, že se dostaví k soudu.

Policie v pondělí oznámila, že čtyřiadvacetiletý O’Reilly předstoupí před soudce v ontarijském Londonu ve čtvrtek 20. srpna.

O’Reilly také v pondělí zrušil svůj účet na společenské sítí Twitter.

Colorado Avalanche si vybrali O’Reillyho v roce 2009 ve druhém kole jako 33. hráče v pořadí. Útočník hrál v jejich barvách až do uplynulé sezóny, kdy ho denverští vyměnili do Buffala.

Krátce po této změně adresy podepsal O’Reilly se Sabres prodloužení smlouvy o sedm let; během té doby má dostat 52,5 miliónů dolarů.

V roce 2014 vyhrál O’Reilly Cenu Lady Byngové, která je určena nejslušnějšímu hráči NHL, který současně prokáže sportovní chování a vynikající herní schopnosti.

Buffalo Sabres a O’Reillyho zástupci z Newport Sports zatím odmítli jakékoliv vyjádření.

Mnozí kanadští hokejoví fanoušci poukazují, že Sabres se pomalu stávají mužstvem problematických hráčů. Během minulé sezóny získali z Winnipegu Evandera Kanea, jehož odchod od tamních Jets hraničil se skandálem. Získali také z Ottawy brankáře Robina Lehnera, který ale měl mít údajně řadu neshod se svými tamějšími spoluhráči v barvách Senators.

A teď jim do toho spadne opilý O’Reilly za volantem.

Někteří komentátoři se začínají vyptávat, zda nemají Sabres důvod zrušit O’Reillyho smlouvu tak, jako ji Los Angeles Kings zrušili útočníkovi Mikeovi Richardsovi. Ten si odskákal údajný přečin nezákonného držení a převážení léků proti bolestem jménem Oxycodone. Jde o přípravek na zvláštní předpis. NHL je na jeho používání citlivá, neboť se zjistilo, že přehnané používání tohoto léku, případně jeho zapíjení lihovinou, způsobilo smrt několika bývalých hráčů.

Rozdíl je ovšem v tom, že Kings se stejně chystali vyplatit Richardse ze smlouvy jako nepotřebného hráče, takže jeho srážka se zákonem jim přišla převelice vhod.

Sabres, na druhé straně, si od příchodu O’Reillyho slibují návrat ke slávě.

Jenže, a tady je háček: časy se mění. Co mohlo slavnému sportovci projít ještě před pár roky, dnes nemá naději.

Viz případ fotbalisty z NFL Raye Riceho. Byl v Atlantě v kasinu, a v rámci nějakého sporu zmlátil svoji tehdy nastávající málem do bezvědomí. Jelikož kasina jsou přeplněná bezpečnostními kamerami, dostala se věc na veřejnost. Liga nejdřív postavila Riceho mimo hru na dva zápasy, jenže pak so dostaly na veřejnost záběry z výtahu, kde vlastně ten celý spor začal. Došlo k veřejnému skandálu. NFL se cítila být nucena zakázat Riceovi činnost na dobu neurčitou. Odbory NFLPA se ohradily, že takhle to nepůjde, ale Rice přišel o sezónu.

Samozřejmě, někdo může namítnout, že největší rámus udělaly nejrůznější nátlakové skupiny, zvláště pak ty feministické, ale poté, kdy veřejnost spatřila v záznamech celý průběh neshod mezi Ricem a jeho snoubenkou, námitky rychle utichly. I přesto, že bývalá snoubenka se mezitím stala Riceovou zákonitou manželkou a hořce si stěžovala, že se lidé pletou do věcí, do kterých jim nic není.

NHL a Los Angeles Kings byli (jistě ponaučeni Riceovým případem) mnohem ráznější, když byl hvězdný obránce Kings Sláva Vojnov obviněn, že zmlátil svoji manželku Martu Varlamovou do krve. Vojnov dostal zákaz činnosti. Kings mu sice musí platit, avšak částka se nepočítala do mzdového stropu.

Soudní pře nakonec skončila tím, že Vojnov neodmítl obžalobu, která se ale v souladu s dohodou mezi žalobou a obžalovaným podstatně smrskla. Čili nepřiznal vinu, ale netrval na nevině. Dostál tři měsíce a roční podmínku k tomu, avšak liga dala najevo, že se o Vojnovově návratu nebude bavit až do chvíle, kdy se hráč vrátí z basy. Pak bude smět požádat o povolení k návratu. Zda je liga poskytne, případně, za jakých podmínek, to odmítli její nejvyšší představitelé sdělit dokonce i na přímý a osobní dotaz.

Jestli se O’Reillymu nic, ale vůbec nic, nestane, mohou NHL i Sabres očekávat spoustu nepříjemných otázek od nejméně dvou spolků.

Ten první se jmenuje MADD, což je zkratka za Mothers Against Drunk Driving. Tohle sdružení vzniklo v roce 1980 v Kalifornii poté, kdy opilý řidič přejel a usmrtil třináctileté děvče. Dnes MADD pracuje jak v Kanadě, tak v Americe, má velice dobré napojení na sdělovací prostředky. Pakliže O’Reilly vyvázne s pouhým ty-ty-ty, mohou si liga i Sabres být jisti, že to MADD takhle nenechá.

A pak je tady spolek jménem Arrive Alive (přijeď živ). Ten sídlí v Kanadě, a velice úzce spolupracuje s MADD. Tento spolek se zabývá hlavně veřejnou výchovou, aby řidiči, když už si přihnuli, dorazili domů jinak než za volantem. Jedním z mluvčích Arrive Alive je bývalý slavný hokejista Wendel Clark. I tady mohou NHL a Sabres počítat předem s tím, že ticho po pěšině jim neprojde.

Ryan O’Reilly si opravdu vybral špatnou dobu na své opilecké výtržnosti. Jako kdyby neměl, při své mzdě, na taxíka.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.