bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Patrick Kane ještě není z lesa venku

1. února 2016, 5:45

Petr Adler

Hvězda Chicago Blackhawks Patrick Kane (na snímku) nemá vyhráno. Státní žalobce okresu Eerie sice před čtvrtkou roku řekl, že jeho úřad hokejistu nebude žalovat za údajné znásilnění, avšak NHL zatím neukončila svá vlastní vyšetřování celého případu.

Není divu. Rozdíl je v tom, oč komu vlastně jde.

Státní žalobce nikdy neřekl, že Kane se nedopustil zločinu, z něhož ho obviňovalo neznámé děvče: že je totiž po noci strávené v nějakém baru v Buffalo, odkud pochází, pozval do svého příbytku na břehu jezera Eerie, a tam s ním zacházel proti jeho výslovným přáním. Státní žalobce pouze řekl, že obvinění nelze prokázat, protože výpovědi ze strany obviňující jsou tak rozporuplná, že by žádný nezávislý soud nemohl přijít k jakémukoliv závěru nad rozumnou pochybnost (v řeči anglické a právnické: beyond reasonable doubt).

Jak řekl zástupce komisaře NHL Bill Daly, pro ligu ale věc neskončila. Dodal, že se NHL musí cítit uspokojena skutečnostmi.

Důvod je prostý: zatímco policie a státní žalobce zkoumají, zda došlo k obviňovanému trestnému činu, a zda k němu došlo tak, jak tvrdí obviňující strana, ligu zajímá “chování škodící nebo neblahé pro dobré jméno ligy nebo hokeje jako sportu.”

Pakliže NHL dojde k závěru, že je Kane vinen podle kterékoliv části tohoto odstavce kolektivní smlouvy, může mu uložit pokutu nebo zastavit činnost.

Odstavec o chování poškozujícím ligu je také součástí všech hráčských smluv (SPC, neboli standard player contract).

Sedmadvacetiletý Kane odpověděl na přímou otázku, co on na to: “Někdy tyhle věci trvají déle než se původně očekávalo, ale současně jsem si jist, že se (liga) snaží udělat vše, co může, aby to proběhlo co nejrychleji.”

A dál?

“Je to tak, jak to je.”

V každém případě je tu jeden drobný rozdíl. Okresní návladní řekl v prohlášení, jímž oznamoval, že jeho úřad nepočítá, že by Kanea žaloval, také to, že Kane využil svého ústavou daného práva na mlčení. To znamená, že ho úřady nemohly vyslýchat.

Kane ovšem řekl, že na otázky NHL odpoví.

“Jak už jsem řekl mnohokrát, jakoukoliv spolupráci budou potřebovat, vědí, že jsem tady,” řekl Kane.

Policejní vyšetřování trvalo od 2. srpna do 5. listopadu loňského roku.

Státní žalobce pak řekl, že Kane nebude obžalován, ale dodal, že hráčovi zástupci obdrží svazky, které budou obsahovat důvěrná sdělení. Ta podrobně vysvětlí, co se zjistilo vyšetřováním a jaké důvody vedly jeho úřad k tomu, aby nepřistoupil k žalobě z trestného činu.

Liga tehdy obratem sdělila, že i ona obdržela kopie svazků, a že začne okamžitě zkoumat informace, které bude mít od té chvíle k dispozici.

Tím řekla, že je do té doby neměla. Proto také nezakročila jako zakročila, kupříkladu, v případě bývalého obránce Los Angeles Kings Vjačeslava Vojnova. Tam měla před sebou policejní obvinění a zprávu z pohotovostního oddělení nemocnice, která tvrdila, že Vojnov svoji manželku zmlátil a že není možné, aby zranění, která lékařský personál ošetřoval, mohla vzniknout zcela nevinným pádem se schodů.

Je ovšem rozdíl mezi sdělením státního žalobce, že se případ “přímo hemžil oprávněnými pochybnostmi” a že “uvěřitelné známky - důkaz - nedostatečně prokazují obvinění, která vznesla stěžující si strana,” a vyšetřováním ligy, zda Kane nepoškodil její dobré jméno. Hlavní rozdíl spočívá v onom důkazu nad rozumnou pochybnost, což je vlastně jediný důkaz, který zajímá soud, a na druhé straně ve vyslovení názoru, zda se Kane provinil proti pověsti NHL.

Daly řekl, že NHL vydá výsledky svého šetření až ve chvíli, kdy je ukončí.

Kane letos hrál už popáté v Zápasu hvězd NHL. V 53 utkáních odehraných za Blackhawks získal za branky a nahrávky 73 body, takže v tuto chvíli vede ligu. Loňský vítěz Ceny Arta Rosse měl 87 bodů z 82 zápasů. Letos bodoval v 26 utkáních za sebou. Tím překonal Sidneyho Crosbyho, který v barvách Pittsburgh Penguins v roce 2011 skóroval v 25 utkáních za sebou.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.