bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Vojnovův soud se odkládá

11. března 2015, 7:22

Petr Adler

Soudní líčení s ruským obráncem Los Angeles Kings Slávou Vojnovem je odloženo na úterý 21. dubna. Původně mělo začít v pondělí 2. března.

Odklad povolil na žádost Vojnovových právních zástupců soudce Eric Taylor. Oznámil to zástupce okresního státního návladního Frank Dunnick.

Vojnov čelí žalobě, že 19. října loňského roku v jejich domě v Redondo Beach udeřil a kopl svoji ženu a tím jí zranil, kromě toho také, že způsobil, že se zranila nárazem o televizní obrazovku. Policie čtyřiadvacetiletého hokejistu zatkla, když svoji ženu Marii Varlamovou přivezl na pohotovostní oddělení nemocnice Providence Little Company of Mary Medical Center v nedalekém Torrance.

Podle nemocničních záznamů utrpěla Varlamova ránu nad okem, kterou lékaři uzavřeli osmi stehy. Podle policejního záznamu, který je součástí obžaloby, měla Varlamova říci jak ošetřujícímu personálu, tak policistům, že ji Vojnov nezbil prvně.

NHL zastavila o den později Vojnovovi činnost. Los Angeles Kings mu ale musí platit nadále smluvní částky podle kontraktu uzavřeného v červnu 2013 na šest let za 25 miliónů dolarů. Po složitém vyjednávání mezi Kings, NHL a hráčskými odbory NHLPA se Vojnovova gáže nepočítá do uzavření případu do částek, které klub vyplácí v rámci mzdového stropu.

Varlamova, takto ruská modelka, ovšem odmítá jakkoliv spolupracovat ať už s policií nebo se státními zástupci. Veřejně řekla, že si nepřeje, aby byl její manžel souzen, že odmítá proti němu svědčit, a že vše, co se stalo byla pouhá nehoda.

Podle soudních záznamů začali vyšetřovatelé státního žalobce v lednu sledovat Vojnova, protože nedokázali najít Varlamovou, aby jí mohli odevzdat do rukou předvolání k výpovědi. Nakonec našli dvojici ve středu 28. ledna v kalifornském pobřežním letovisku Marina del Rey. Tehdy také předali Varlamové předvolání do vlastní ruky, jak vyžaduje zákon.

Craig Renetzky a Pamela Mackey, kteří Vojnova zastupují, před časem požádali, aby dosavadní výpovědi Varlamové byly škrtnuty, neboť k ním došlo v nepřítomnosti kvalifikovaného tlumočníka. Nyní požádali, aby byly výpovědi Varlamové před ošetřujícím personálem a policií škrtnuty v případě, že se Varlamova nezúčastní přelíčení.

Státní zástupci se, pochopitelně, domáhají opaku.

Soudce Taylor vyslechne zdůvodnění obou stran ve středu 1. dubna. Na rozhodnutí má čas až do zmíněného 21. dubna, kdy přelíčení začne výběrem členů poroty.

Co všechno se může stát?

V první řadě, jestli svoji při prohraje a bude pravomocně uznán vinným, mohou americké úřady Vojnova jako cizince vyhostit.

Navíc ho ještě před vyhoštěním může očekávat vězení. Rozsah tohoto trestu záleží na řadě okolností. Prvním měřítkem je rozsah zranění, druhým, zda jde o opakované provinění. Tak, jak zní žaloba, může soudce Vojnova odsoudit až ke čtyřem letům vězení, a v případě, že by zranění jeho manželky byla rozsáhlá, může mu přidat až dalších pět let.

Pakliže bude Vojnov odsouzen pravomocně, NHL mu může zrušit smlouvu. Peníze, které dostane do té chvíle nebude muset vracet, ale od okamžiku zrušení smlouvy nedostane ani halíř (přesněji: ani cent). Komisař Gary Bettman totiž má podle článku 18-A.2 kolektivní smlouvy rozsáhlé, avšak nikoliv moc přesně specifikované pravomoci, kdy může vyloučit hráče, jehož chování mimo stadión (přesněji: mimo led) “poškozuje prospěch ligy nebo hokeje vůbec.”

Jenže: pakliže by Bettman přistoupil k tomuto drastickému kroku, je málem samozřejmé, že NHLPA bude protestovat. Odvolání výkonného ředitele odborářů Dona Fehra bude patrně záležet na tom, do jaké míry budou důkazy proti Vojnovovi spolehlivé.

Lze ovšem očekávat, že pakliže dojde k pravomocnému odsouzení, spolehlivé budou. Proto tolik záleží na tom, zda soud přijme návrh obhajoby, aby vyloučil výpovědi Varlamové, a zda se údajná oběť vůbec dostaví.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.